Skip to main content
West-Vlaamse lobbydossiers

Onze speerpunten voor de regio Ieper

Mobiliteit én innovatie. Het zijn 2 belangrijke prioriteiten voor de regio Ieper.

Nood aan een degelijke, interne en externe ontsluiting van de Westhoek

  • Interne ontsluiting: vlotte wegverbinding Ieper-Veurne

Om de welvaart en de ontwikkeling van de Westhoek te garanderen is het van essentieel belang dat er een vlotte en moderne weg tussen Ieper en Veurne wordt gerealiseerd waarbij er niet meer door de dorpen moet gereden worden.

Het huidige voorstel van het participatietraject met de stakeholders is daarom ruimschoots onvoldoende om een vlotte en volwaardige verbinding op streekniveau te realiseren. 

Voor een degelijke en definitieve oplossing is nieuwe infrastructuur noodzakelijk. Dat kan gaan om nieuwe wegen, omleidingswegen, ondertunnelingen of andere nieuwe innovatieve concepten die het verkeer vlotter laten doorstromen.

  • Externe ontsluiting: de zuidelijk ruimtelijk-economische as 

Naast de interne ontsluiting van de Westhoek ijvert Voka ook voor een betere externe ontsluiting. Voka vraagt dat er werk wordt gemaakt van een vlottere doorstroming op de zuidelijk ruimtelijk-economische as A19-Kortrijk-Ieper-Poperinge-Frankrijk.

Nieuw innovatienetwerk (Ieper-IN) om innovatie en creativiteit te stimuleren

Er moet meer ondersteuning komen in de regio Ieper voor ondernemingen om innovatie en creativiteit stimuleren. Daarom wil Voka West-Vlaanderen zich in 2018 inzetten om samen met de mensen van Designregio een nieuw en uniek initiatief op touw te zetten: Ieper-IN wil  ondernemingen, organisaties, het onderwijs, de politiek, de culturele wereld, de publieke sector, etc… uit de regio samenbrengen rond streekgebonden innovatieve projecten. De doelstellingen van het initiatief zijn de volgende:

  • Cross-over-innovatie in de brede zin stimuleren, omdat innovatie een noodzakelijke hefboom is voor de ontwikkeling van de streek.
  • Lokale initiatieven m.b.t. groei en ontplooiing van de regio meer en beter in de kijker plaatsen.
  • Als uniek netwerk fungeren waar mensen met impact en met een hart voor de regio met elkaar in contact kunnen komen en waar ‘matches’ ontstaan zodat leden de lokale initiatieven vooruithelpen. 

Jonas Plouvier - regioverantwoordelijke Westhoek - 056 23 50 50 - jonas.plouvier@voka.be 

DHL
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx